Industrija hrane je jedna od industrija koja je u proteklim decenijama najmanje napredovala po pitanju novih tehnologija. Bez obzira na razvoj proizvodnih linija, koje su postale brže, efikasnije, i koje su smanjile zahteve za ljudskom snagom, industrija hrane i dalje ne primenjuje u svim proizvodnjama takve tehnologije. Slična situacija je i kada su u pitanju softverska rešenja za razne druge procese koji striktno nisu prizvodni proces. Do sada industrija je uvodila softvere za knjigovodstvo, upravljanje skladištenjem, logistikom, međutim najviše se oslanjala na napredne forme eksel tabela i analiza koje proističu iz njih.

Ovo je bila idealna prilika da se predstavi saradnja sa MoreFromFood, prvo jedinstveno softversko rešenje koje potpuno pokriva sistem bezbednosti hrane u organizacijama koje se bave hranom, bilo gde da se one nalaze u lancu snabdevanja.

Aplikacija MoreFromFood omogućava organizacijama da optimizuju svoje sisteme bezbednosti hrane, da smanje i potpuno ukinu papirologiju iz proizvodnje, da na vrlo jednostavan i brz način sprovedu analize sisteme i neophodne verifikacije.

Sa ovim rešenjem organizacija će smanjiti greške sistema bezbednosti hrane i uvek će biti spremna za bilo koju inspekciju, najavljeni ili nenajavljenu proveru.
U ovom vlogu razgovarao sam sa Iztok Coljom, CEO kompanije MoreFromFood i predstavili smo neke jedinstvene karakteristike softverskog rešenja koje može da se primeni za sve implementirane standarde IFS, BRC, FSSC, ISO22000, HACCP i dr.

ŠTA JE DIGITALIZACIJA SISTEMA BEZBEDNOSTI HRANE?

Digitalizacija je proces korišćenja digitalne tehnologije za poboljšanje poslovnih procesa. Rezultati ovog procesa nazivaju se digitalna transformacija. Od farme do fabrike pa do viljuške, prehrambeni proizvodi mogu naići na bilo koji broj opasnosti po zdravlje tokom svog putovanja kroz lanac snabdevanja. Stoga se prakse i postupci bezbednog rukovanja hranom primenjuju u svakoj fazi životnog ciklusa proizvodnje hrane kako bi se suzbile ove opasnosti i sprečila šteta za potrošače. Digitalne tehnologije čine sve lakše, drže pod kontrolom, i dozvoljavaju prikupljanje podataka bez presedana sa praktično neograničenog broja tačaka duž i oko prehrambenog lanca.

Svrha digitalizacije je omogućiti automatizaciju, povećati kvalitet podataka, kao i prikupiti i strukturirati sve te podatke.

KAKO DIGITALNA TEHNOLOŠKA REŠENJA MOGU POMOĆI UNAPREĐENJU U BEZBEDNOSTI HRANE?

IoT (Internet of Things), softver, platforme, mobilne aplikacije, alati za digitalne provere, digitalno označavanje proizvoda, blockchain tehnologije i druga digitalna tehnološka rešenja nude značajne prednosti u odnosu na tradicionalne metode prikupljanja i održavanja širokog spektra podataka. Oni takođe omogućavaju lako otkrivanje potencijalnih sigurnosnih problema. Rezultat digitalizacije je veća efikasnost procesa, niži transakcijski troškovi i bolja kontrola poslovanja, kako za pojedinačno preduzeće, tako i za mrežu povezanih preduzeća.

ZAŠTO I KAKO SE SNAĆI SA DIGITALIZACIJOM BEZBEDNOSTI HRANE?

Većina organizacija ili ljudi se ustručavaju da se odluče da se transformišu u upotrebu digitalnog rada, jer ne znaju šta je to, kako se s tim nositi i šta ono donosi. Prelazak na digitalizaciju uopšte nije težak ako se pravilno bavite sa procesom. Međutim, ljudi se još uvek ne odlučuju za ovu promenu zbog straha i nedostatka vremena, misleći da je potrebno novo obrazovanje i dodatni troškovi. Ali to nije tačno sa pravim digitalnim rešenjem i pomoći.

I evo, MoreFromFood, digitalni stručnjaci za bezbednost hrane, povlače svoj potez. Digitalni sistem Morefromod je u potpunosti prilagodljiv. To znači da nema potrebe za promenom procesa, sertifikata, propisa, standardizacije ili nečeg sličnog jer se digitalni sistem prilagođava organizaciji. MoreFromFood je osmislio personalizovanu platformu koja odgovara potrebama organizacije. Jedino što radnici treba da urade je da nauče kako da koriste mobilnu aplikaciju i platformu, za koju garantuju da je laka za upotrebu, jer se sva analiza, nadzor temperature, tabele, obaveštenja i tako dalje obavljaju automatizacijom.

KAKO MOREFROMFOOD DOPRINOSI NOVIM DIGITALNIM TEHNOLOGIJAMA I SAVREMENIM SISTEMIMA ZA BEZBEDNOST HRANE?

Nedavno je MoreFromFood pomogao da se postigne napredak u analizi opasnosti i praksi kritične kontrolne tačke (HACCP) u prehrambenoj industriji uvođenjem novog eHACCP i digitalnog sistema revizije. Osnovan je na HACCP platformi zasnovanoj na oblaku razvijenoj zajedničkim naporima sa IT kompanijom Dotcom i italijanskim univerzitetom.

PREDNOSTI DIGITALNOG

Poboljšanje učinka – Zaposleni znaju šta i kada treba da urade – istovremeno vam pružajući potpunu vidljivost i uvid, analizom i izveštavanjem u realnom vremenu.

Smanjenje troškova – Smanjenje administrativnih troškova može biti i do 80%, putnih troškova do 60%, dok troškovi konsultacija do 40%. Takođe smanjuje troškove štampe i papira, istovremeno čuvajući planetu.

Ušteda vremena – Upravljanjem, planiranjem i praćenjem svih sigurnosnih procesa na jednom centralnom mestu koji su automatizovani, rad postaje efikasniji. Dakle, omogućava optimalnu alokaciju auditorskih resursa, što rezultira značajnom uštedom vremena.

I još mnogo toga … o čemu je razgovarano u vlogu sa Iztokom Coljom, CEO kompanije DotCom, osnivačem MoreFromFood.

Danas je važno biti svestan da održiva proizvodnja hrane zahteva digitalizaciju – dokazana činjenica, posebno pokazana u ovim teškim Covid-ovim vremenima.

*deo teksta je preuzet iz bloga sa sajta MoreFromFood, link ka originalnom tekstu - https://www.morefromfood.com/blog/what-is-food-safety-digitalization-what-does-it-bring-and-how-to-deal-with-it 

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *