Pre neki dan list Guardian objavio je interesantan članak gde govore o nekoliko tehnika koje amerikanci primenjuju u industriji hrane, a koje su kod nas i u evropi zabranjene. Njihova zabrinutost je potekla od činjenice da bi Engleska Brexitom napustila evropsku uniju, i time i praksu evropskih zakona, čime bi dozvolila uvoz hrane iz amerike a time posledično uzrokovala negativne efekte na zdravlje svojih građana.
Danas govorimo o 5 stvari koje se koriste u industriji hrane u americi, i koje imaju svoje pozitivne i negativne strane.
Znamo da je Američka privreda zasnovana na velikom obrtu novca. Nekada ovaj obrt utiče na krajnji kvalitet proizvoda, ali nikada na bezbednosti. Cilj je uvek proizvesti bezbedan proizvod, a na koji način nije važno, pa je tako u Americi moguće koristiti razne tehnike u procesu kako bi ste dobili bezbedan proizvod.
Navešću vam jedan primer iz dnevnog života, Mc Donalds je bezbedan i retko ćete čuti da se neko otrovao od istog, međutim ukoliko se isti svakodnevno konzumira, definitivno će negativno uticati na zdravlje.
Kako to funkcioniše u Americi…
Hlorisanje sveđeg pilećeg mesa u klanici
Počnimo od hlorisanja svežeg pilećeg mesa u klanici. Proizvođačima je dozvoljeno da koriste procese pranja hlorom i drugim sredstva za dezinfekciju kako bi uklonili štetne bakterije koje su možda zarazile piliće tokom gajenja i klanja. EU je zabranila ovu praksu pre 22 godine, što je dovelo do dugotrajnog spora oko uvoza piletine iz Amerike. Američki prerađivački sektor je tvrdio da zabrana u EU nije zasnovana na nauci, ali EU je zabrinuta da hlor može prikriti slabije standarde higijene i dobrobiti životinja ranije u lancu ishrane. Evropska agencija za bezbednost hrane je zaključila da „hemijske supstance koje se nalaze u mesu živine ne predstavljaju neposrednu ili akutnu pretnju po zdravlje potrošača“, ali tim mikrobiologa sa Univerziteta Southampton otkrio je prošle godine da su neke bakterije ostale potpuno aktivne čak i nakon pranja hlorom .
Upotreba zabranjenih antibiotika
Izveštaj Soil Association o rizicima za hranu u trgovinskom sporazumu između Amerike i Engleske kaže da je upotreba “antibiotika po životinji u američkoj poljoprivredi u proseku šokantnih pet puta veća nego u Velikoj Britaniji”. Otpornost na antibiotike je jedna od najtežih pretnji javnom zdravlju s kojom se suočava svet, a istrage prošle godine od strane Službe za bezbednost i kontrolu hrane pokazale su da se snažni antibiotici još uvek koriste uprkos novim pravilima za suzbijanje njihovog korištenja i borbi protiv širenja smrtonosnih bolesti .
Podaci iz američkog istraživanja koje je Guardian pokazao pokazalo je da se 13 posebnih antibiotika koje je Svetska zdravstvena organizacija klasifikovalakao “kritično važno” za humanu medicinu još uvek koriste u lancima snabdevanja mesom.
Upotreba hormona
Proizvođači goveda u SAD-u i drugim zemljama koriste hormone kako bi izazvali brži i veći rast životinja, a isti ti hormone su zabranjeni u EU od 1989. godine. Australija i Amerika se zalažu za govedinu koja se tretira hormonima i koja je uključena u bilo koji budući trgovinski sporazum sa Engleskom, tvrdeći da je stav EU o toj temi potpuno pogrešan. EU trenutno dozvoljava određeni uvoz govedine iz SAD-a, ali to isključivo za visoko kvalitetno nehormonsko meso.
Upotreba Raktopamina
Raktopamin je hormon rasta koji se koristi za promovisanje “mršavosti” kod životinja prebacivanjem hranljivih materija u mišić i dalje od taloženja masti. Upotrebljava se u danima pre klanja i prilikom upotrebe ovog hormona, sve hranljive materije se prebacuju u mišić životinje, i tu ostaju do samog klanja, čime se povećava masa mišića. Međutim, ova praksa zajedno sa hranjljivim materijama povlači sa sobom i druge materije koje mogu imati uticaja na zdravlje konzumenata.
Dodavanje boja i aditiva
U SAD, proizvodi koji uključuju Žute 5 i 6, Crvene 3 i 40, Plave 1 i 2, Zelenu 3 i Narandžastu B su dostupni za kupovinu i ne zahtevaju etiketiranje. Engleska je zabranila ove boje za hranu nakon dvostruke studije iz 2007. godine koja je pokazala da je konzumiranje hrane obojene veštačkom bojom povećalo hiperaktivnost dece.
Dodaj komentar