Najčešći problem sa kojim se susrećem tokom provera jeste nedovoljno dobro organizovan sistem obuka zaposlenih.

Ovo iz razloga jer vlasnici i direktori smatraju da su obuke skupe, da oduzimaju mnogo vremena i da nisu efektivne kada je u pitanju svest zaposlenih.

Sa druge strane najčešće rečenice koje čujem su da je jako teško pronaći radnike, a posebno je jako teško pronaći kompetentne radnike.

U poslednjih 5 godina, nekim dubljim razgovorima u toku same provere, nikada nisam doneo zaključak da je problem pronaći kompetentne zaposlene, već je zaključak bio da sistemi zapošljavanja i osposobljavanja zaposlenih nisu bili „kompetentni“.

Danas ću govoriti o jednom zahtevu koji se provlači kroz sve standarde za bezbednost hrane, a on se odnosi na obuke zaposlenih, kompetence i svest zaposlenih.

Danas ću vam pružiti odgovor na dve najčešće zablude kada su u pitanju obuke:

1. Obuke su skupe

Ovo je potpuna zabluda, posebno u vremenu u kome živimo. Zato što obuke možete organizovati interno (pošaljete jednog zaposlenog na eksternu obuku, a potom isti zaposleni prenosi svoje znanje na ostale kroz internu obuku). Eksterna obuka vas može koštati oko 12000 dinara za tog pojedinca, ali ako će taj pojedinac preneti znanje na ostale, onda tu cifru delite na minimum 20 ljudi. To vam na kraju dođe oko 600 din po zaposlenom ili čak manje ako govorimo o vremenu koje bi vaši zaposleni koristili u rešavanju raznih problema kada nisu obučeni.

Ako kažemo da će ti zaposleni znanje koristiti godinu dana, to je oko 50 dinara mesečno po zaposlenom, odnosno nedeljno oko 12 dinara.

Druga stvar je da danas imate gomilu obuka koje su on-line, potpuno su besplatne i za iste dobijate neophodno znanje i potvrde o prisustvu. Dajem vam jedan primer IFSQN-a koji svakog petka ima besplatne jednočasovne obuke koje se odnose na bezbednost hrane. Iste možete odgledati tog dana ili kasnije putem snimka, a imate i mogućnost direktnog četa sa predavačem. To je oko 0 dinara. I na kraju obuke nisu skupe, jer greška koju zaposleni može da napravi zbog neobučenosti može biti tako katastrofalna da dovede do zatvaranja vaše firme.

12 dinara prema tome je ništa. OBUKE NISU SKUPE, SKUPO JE MISLITI DA ZAPOSLENIMA NIJE POTREBNA OBUKA!

Gledajte na obuke kao investicija, a ne kao na trošak.

2. Obuke oduzimaju mnogo vremena

Još jedna od zabluda je da obuke oduzimaju mnogo vremena. Istraživanje HR Professionals Magazina je pokazalo da u kompanijama koje imaju manje od 100 zaposlenih pruženo je samo 12 minuta obuke po zaposlenom, a za kompanije koje imaju do 500 zaposlenih, zapanjujućih 6 minuta po zaposlenom godišnje. Zaposleni zahtevaju konstantne obuke i preko 74% zaposlenih u kompanijama je izrazilo nezadovoljstvo upravo sa sistemima obuke i unapređenja kompetenci, zbog čega su odlučili da napuste kompanije. Upravo ova aktivnost košta organizaciju negde oko tri mesečne plate za istog zaposlenog. P

wC procenjuje da zbog napuštanja kompanija u Engleskoj ovaj trošak iznosi oko 64 milijarde dolara. Nemoj da računate koliko je ovo kod nas, vi ni ne umete to da izračunate. MNOGO JE.

Dakle, obuke oduzimaju mnogo vremena, ali isto tako kaže ako uspete po zaposlenom da sprovedete 10 sati godišnje, njihova svest i produktivnost u vezi posla se povećavaju za neverovatnih 75%. To ne znači da sprovedete obuke u jednom danu koja će trajati 10 sati, već da u toku godine kada se saberu sve sprovedene obuke one od 15 minuta, do onih od sat vremena, ukupno imate 10 sati.

Dakle 600 minuta u 12 meseci, to je 50 minuta obuke po zaposlenom mesečno, ili oko 12 minuta nedeljno. 12 minuta traje jedan sastanak sa zaposlenima na kome može da se prenese znanje. Dakle da bi vaš sistem obuka funkcionisao, neophodno je investirate 12 minuta nedeljno i 12 dinara po zaposlenom.

Nemojte živeti u zabludi zavisnici od hrane, obuke nisu skupe i ne oduzimaju mnogo vremena.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *