Sledljivost hrane je još jedan značajan proces u sklopu preduslovnih programa koje jedna proizvodnja hrane mora imati implementirano. Ovaj proces je definisan kroz zahteve standarda za bezbednost hrane, ali i kroz zakon o bezbednosti hrane.

U suštini sledljivost hrane predstavlja mogućnost proizvođača da na osnovu jedinstvenih oznaka ili roka trajanja proizvoda isprati tri važne stvari:

  • količinu proizvodenih proizvoda i mesta gde su ti proizvodi isporučeni (vrlo značajno zbog potencijalnih povlačenja/opoziva proizvoda)
  • sirovine koje su ušle u sastav proizvoda, njihove količine, oznake (lot, rok trajanja) i poreklo sirovina (dobavljača/proizvođača)
  • zapise koji dokazuju da su ispoštovana sva pravila #DHP, #DPP i #HACCP principa na dan proizvodnje proizvoda.

Standardi za bezbednost hrane propisuju zahteve koji opisuju da sistem sledljivosti mora biti implementiran, praćen i preispitivan, međutim ne prikazuju kako konkretno sistem treba implementirati jer ovo zavisi od vrste proizvodnje, tipa proizvoda i uopšte karakteristika sistema i procesa u organizaciji.

GFSI standardi, poput IFS-a, konkretnije postavljaju svoje zahteve, pa je tamo navedeno da sistem sledljivosti mora obuhvatiti sledljivost sirovine i ambalaže od dobavljača, sledljivost proizvoda ka finalnom kupcu, sledljivost dokumentacije i zapisa u proizvodi i sledljivost poluproizvoda ili ponovne obrade proizvoda. To bi značilo da u samom proizvodnom procesu moraju biti sprovedena odgovarajuća označavanja otpakovane sirovine, odvojenih poluproizvoda (npr. zames ili odmerena mešavina začina) i prerade (rework koji nastaje u procesu ili iz povrata).

Standardi zahtevaju da se postavljeni sistem sledljivosti testira po principu simulacije, a u sklopu opoziva/povlačenja proizvoda, i često navode da bi takvo testiranje trebalo da se sprovodi minimum jednom godišnje.

Detaljnije u videu :

  • kako je sistem sledljivosti definisan u standardu i zakonu
  • oznake sledljivosti na proizvodima
  • zahtevi standarda za bezbednost hrane
  • zakon o bezbednosti hrane
  • zahtevi GFSI standarda
  • koraci za implementaciju u proizvodnji
  • preispitivanje/simulacija sistema sledljivosti
  • simulacija sledljivosti sirovine

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *