Svrha Kodeksa
U ažuriranju objavljenom na veb stranici FAO, ovaj kodeks prakse pruža „zajedničku osnovu za kontrolu bezbednosti hrane širom sveta i čini osnovu za sve druge higijenske tekstove i standarde Kodeksa. Revizija uključuje izmene koja će omogućiti bolju primenu od strane subjekata u poslovanju sa hranom, nadležnih organa i drugih zainteresovanih strana.
Kodeks takođe pruža više smernica o važnom zdravstvenom pitanju alergena koji dopunjuje usvajanje novog Kodeksa o upravljanju alergenima. Ova revizija pomaže zemljama da održe kontinuirano bezbedno snabdevanje hranom u vreme kada je pandemija COVID-19 istakla potrebu za jačanjem dobre higijenske prakse.
Struktura Codex-a HACCP 2020
Revidirani Kodeks HACCP se sastoji od:
- Uvod
- Ciljevi
- Obim
- Upotreba
- General
- Uloge nadležnih organa, operatera u poslovanju sa hranom i potrošača
- Opšti principi
- Posvećenost menadžmenta bezbednosti hrane
- Definicije
- Poglavlje 1 koje opisuje dobre higijenske prakse
- Poglavlje 2 koje opisuje HACCP i smernice za njegovu primenu
- Aneks 1 koji daje poređenje kontrolnih mera koje se primenjuju kao GHP i onih koje se primenjuju na kritičnim kontrolnim tačkama (CCP) sa primerima.
- Dijagram 1 – Logička sekvenca za primenu HACCP
- Dijagram 2 – Primer radnog lista za analizu opasnosti
Za ovaj webinar je moguće preuzeti materijale u vidu prezentacije i sertifikat.
Dodaj komentar