Kada govorimo o finalnom prehrambenom proizvodu, pod finalnim proizvodom podrazumevamo neku hranu koja je upakovana u neku ambalažu.

Dakle, ta ambalaža postaje sastavni deo proizvoda, i kao sastavni deo proizvoda ista mora da zadovolji neke kriterijume kako bi se osigurala bezbednost upakovanog proizvoda.

Ti kriterijumi se prvenstveno odnose na sastav ambalaže i povezani su sa potencijalnim hemijskim opasnostima (npr. migracije materijala), sa mikrobiološkim opasnostima, fizičkim (npr. loš dizajn ambalaže ili kontaminacija prilikom proizvodnje) itd.

Prema tome, u proizvodnji ambalaže moraju biti primenjeni sistemi bezbednosti hrane, kako bi se osiguralo da ambalaža koju koristimo bude bezbedna. Jedna od strožijih sertifikacionih šema u ovoj oblasti je BRC GS packaging i u ovom vlogu sam razgovarao upravo o prethodnim temama sa Quality Managerom kompanije Roda Packaging, Strahinjom Kočijaševićem.

Strahinja i ja smo razgovarali o sledećem:

04:50 – predstavljanje kompanije i proizvoda

06:00 – izazovi proizvodnje ambalaže u situaciji epidemije

08:15 – prelazak sa klasičnih standarda za bezbednost hrane na BRC packaging

14:45 – kako se kompanija odlučuje da implementira i sertifikuje BRC

16:30 – zahtevi tržišta za nabavku iz održivih razvoja, FSC sertifikacija

18:00 – novi zahtevi BRC packaging, BRC audit

23:30 – analiza rizika za PRP

25:45 – potencijalne fizičke opasnosti u proizvodnji ambalaže

27:40 – upravljanje reklamacijama

30:00 – potencijalne opasnosti u proizvodnji ambalaže, alergeni

42:40 – kultura bezbednosti hrane

46:15 – prevare sa hranom u proizvodnji ambalaže

52:50 – usaglašavanje sa zakonskom regulativom

Zaključak je da u proizvodnji ambalaže moraju biti primanjena slična pravila kao i u proizvodnji hrane, a to sve iz razloga kontrole potencijalnih opasnosti koje kasnije mogu uticati negativno na zdravlje konzumenta ili na brend kompanije.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *