U ovom drugom, od tri dela vloga, govorim o zahtevima standarda za bezbednost hrane koji su povezani sa procesom nabavke. U sklopu procesa nabavke standardi uglavnom prave podelu na tri oblasti - sirovine, ambalažu i usluge. Ovaj drugi po redu vlog obuhvata proces nabavke usluga, te upravljanje sa dobavljačim istih.

Da bi se sproveo uspešan proces nabavke morate definisati šta je to što vama konkretno treba za proizvodnju, tj. koja vrsta usluge.

Najjednostavniji način da to uradite je da definišete specifikaciju usluge. Specifikacija bi trebala da obuhvati sve one karakteristike usluge koja je neophodna vašoj organizaciji kako bi se zadovoljio sistem bezbednosti hrane.

To bi značilo da možemo definisati specifikaciju usluge kontrole štetočina, specifikaciju za eksterne laboratorije, transport, pranje unifore, održavaje higijene itd. Jasno definisana specifikacija se potom dostavlja potencijalnom dobavljaču i potom čekamo potvrdu dobavljača da li on može da isporuči ono što je specifikacijom zahtevano. Ukoliko je odgovor potvrdan, dalji koraci su pregovaranje u vezi cene, načina, vremena isporuke.

Posle potvrđene specifikacije sledi definisanje ugovora. Ugovor bi trebalo da sadrži sve one komponente koje su definisane specifikacijom, ali i više od toga kao npr. aspekte bezbednosti hrane, potencijalno sprovođenje audita na lokaciji dobavljača, brzina odgovora na reklamacije, specifičnost procesa koji se sprovodi itd.

Naravno, jedan od važnih koraka je probni period kako bi se verifikovalo da ste uradili nabavku onoga što vam je zaista i potrebno. Nakon startovanja redovnih isporuka usluge ostaje vam da pratite performanse dobavljača.

Performanse pratite u toku godine i neki od parametara koji su važni : da li je isporučena usluga prema dogovorenoj specifikaciji (kontrolišete prilikom svakog pružanja usluge), da li je isporuka obavljena u dogovorenom vremenskom intervalu.

Pored ovih kriterijuma ocene performansi mogu se dodati i neki poput adekvatnosti cene, brzine odgovora na reklamacije itd. U sledećim vlogovima govoriću detaljnije o oceni performansi dobavljača i sprovođenju dobavljačkih provera.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *