Na ambalaži prehrambenih proizvoda možemo često videti oznaku HALAL, međutim za one koji nisu upućeni ovo može biti nepoznata oznaka i može dovesti do nerazumevanja.
Da bi neki proizvod nosio oznaku, proizvođač mora vršiti proizvodnju prema HALAL standardu i posedovati HALAL sertifikat.
Da bi smo zaista razumeli HALAL značenje, u vlog sam pozvao experta u ovoj oblasti Edinu Mesić. Edina je Quality Manager u Centru za HALAL Quality sertifikaciju i razgovarali smo o značenju, standardu, sertifikaciji i HALAL oznakama, ali i o Međunarodnoj HALAL konferenciji koja se održava krajem 2022. godine u Zagrebu.
Edina i ja smo razgovarali o sledećim temama:
02:00 – Predstavljanje sagovornika, Food safety event 2021
07:00 – Međunarodna konferencija HALAL 2022 Zagreb
11:00 – Šta je to HALAL? Koji su osnovni zahtevi HALAL?
15:00 – Da li se zahtevi HALAL prilagođavaju vremenu u kome živimo?
19:00 – Tumačenje zahteva HALAL, usaglašenost sa drugim standardima i HACCP sistemom
22:00 – HALAL Etanol policy, provera zahteva u proizvodnji
24:00 – Implementacija HALAL standarda
27:00 – Proces sertifikacije, važenje sertifikata
29:00 – Zahtevi HALAL u različitim industrijama i tehnologijama
31:00 – HALAL klanje u industiriji mesa, dobrobit životinja sličnosti, razlike?
37:00 – Proces upravljanja sirovinama, prevencija unakrsne kontaminacije
39:00 – Nabavka sirovina od sertifikovanih HALAL dobavljača
40:00 – Ulja i maziva u zahtevima HALAL
46:00 – HALAL sertifikacija u oblasti usluga
52:00 – Proces akreditacije HALAL, dobijanje oznake HALAL
Dodaj komentar