Da li se sećate kraljevskog venčanja u Engleskoj? Fenomenalna torta sa dekoracijom svežeg cveća koje je jestivo... Kroz glavu mi je samo prolazilo pa kako je to uzgajano, da li su kontrolisali pesticide, da li se to pere, da li ima toksine neke, kako mi to varimo uopšte...

Nakon venčanja, trend se preneo preko medija i neverovatnom brzinom na sve strane su počeli da guraju celo cveće ili latice cveća u restoranska jela, u sendviče, salate i koktele.

Kada govorimo o trendovima u hrani, danas je vrlo popularna zdrava, super hrana gde spadaju npr. chia semenke, goji bobice, himalajska so itd. Celu popularnost ovih proizvoda skromno je ispratila bezbednost hrane. Koliko vas je upoznato sa uzgojom čija semenki, i da li se koriste pesticidi. Kakva je higijena prilikom branja, da i se to uopšte bere???

Da li znate da se himalajska so iskopava u rudniku sa teškom mašinerijom i da prilikom toga dolazi do stvaranja čestica metala koje se nađu i u soli. Koliko teških metala sadrži ta so, i da li je ona stvarno toliko delotvorna?

EN TO MO FA GI JA? predstavlja upotrebu insekata u ljudskoj ishrani…

Prilikom proizvodnje hrane od životinja, stoke, dolazi do velikih negativnih uticaja na životnu sredinu, pa se predlaže kao moguće rešenje da se u ishranu uvede više insekata.Međutim, ovo nije još u potpunosti zaživelo kod nas, ali ima ljudi koji su probli skakavce, gliste i povremeno progutali mušicu prilikom vožnje motora.

Glavna pitanja bezbednosti ovde su da li pesticidi mogu da se nadju u insektima, da li otrovi iz herbicida mogu da se nađu u insektima, pa samim tim i u hrani, potom toksičnost insekata, mogućnost alergija? Sve su to pitanja na koje nije potpuno odgovoreno.

A kada ne govorimo o sirovinama i hrani, onda su tu nove tehnike u pripremi hrane, pa meni najinteresantnija je upotreba tečnog azota. Dakle isti taj azot se koristi u tečnom stanju kada je on na temperaturi od -196 stepeni celzijusa, što znači da čim dodirne nešto dovodi do trenutnog smrzavanja. Šta je ovde sa bezbednosti? Naši Američki ekstremi su krenuli da zabranjuju upotrebu azota u ishrani, jer može dovesti do povreda usne duplje i ždrela ukoliko se ne pripremi i primeni na adekvatan način.

Siguran sam da i oko vas i u industriji hrane postoji mnogo novih zahteva, te ovde obratite pažnju na to da prikupite sve neophodne podatke o sirovini ili tehnologiji, da izgradite vrlo čvrst sistem bezbednosti hrane, i da promovišete bezbednost na prvom mestu a potom trendove. Dragi moji zavisnici od hrane, budite oni koji postavljaju trendove u bezbednosti hrane, a ne samo oni koji prate trendove u hrani.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *