Upravo zbog karakteristika materijala može doći do hemijske, fizičke, pa i mikrobiološke kontaminacije hrane koja je u kontaktu prilikom bilo koje faze prerade ili pakovanja hrane.
Kontaminacija može nastati i kasnije usled migracija sa materijala koji je korišćen kao ambalaža za neki prehrambeni prizvod. Dakle materijali u kontaktu sa hranom su delovi opreme, mašina i uređaja, delovi ambalaže itd.
Ovakvi materijali moraju biti testirani i odobreni prilikom proizvodnje ili uvoza za upotrebu u prehrambenoj industriji, a u skladu opet sa zakonskom regulativom. Zakonska regulativa koja obuhvata materijale u kontaku sa hranom se bavi predmetima opšte upotrebe i za kontrolu primene ove regulative odgovorna je Sanitarna inspekcija koja je u sklopu Ministarstva Zdravlja Srbije.
Pod ovim zakonom uređeni su svi predmeti opšte upotrebe, a to je jedna velika grupa proizvoda gde spadaju i dečije igračke, nakit, duvanski proizvodi itd.
U ovom vlogu razgovarao sam sa Prof. dr Rašom Milanovim koji je Republički sanitarni inspektor Ministarstva Zdravlja.
Teme o kojima smo razgovarali:
03:00 Uvod, predstavljanje
06:00 Predmeti opšte upotrebe – definicija, podele, istorijat razvoja zakonske regulative
15:00 Da li ulja i maziva pripadaju grupi predmeta opšte upotrebe?
17:30 Duvan, duvanski proizvodi grupa predmeta opšte upotrebe
22:00 Predmeti i materijali u kontaktu sa hranom, oprema, alati, pribor, posude
27:30 Oprema za proizvodnju hrane, uvoz, polovna oprema, mala privreda
32:00 Deklaracija o usaglašenosti materijala u kontaktu sa hranom, obaveza nove zakonske regulative, drvena ambalaža
36:00 Delovi ambalaže koji su potencijalno u kontaktu sa hranom, slamčice, plastične kašike, poklopci
39:00 Usaglašavanje zakonske regulative sa EU regulativom, nedostaci prilikom izvoza proizvoda
41:30 Zahtevi standarda za bezbednost hrane, materijali u kontaktu sa hranom, stara oprema bez tehničke dokumentacije
Dodaj komentar