Kada pogledamo lanac snabdevanja hranom, shvatamo da su svi proizvođači, skladišta, pakeri registrovani. Jedna stvar koja nam generalno nedostaje u ovom lancu je transport.

Transport je veoma važan deo lanca hrane, ali i važan deo bezbednosti hrane i odbrane u tom lancu.

Regulativa u vezi hrane i standardi hrane postavljaju zahteve u vezi transporta hrane i uglavnom se fokusiraju na higijenu, održavanje i kontrolu temperature. Ipak, propisi i standardi namenjeni su registrovanim proizvođačima hrane i ne podrazumevaju posebna pravila za odgovornost prevoznika.

Uvidevši potrebu da se razviju jasna pravila za transport hrane, uključujući stanice za čišćenje koje se koriste za pranje cisterni ili IBC kontejnera, osnovano je udruženje ENFIT.

ENFIT je prvo međunarodno udruženje koje je razvilo evropske i međunarodne standarde za veću sigurnost, bezbednost i transparentnost u lancu snabdevanja.

Sirovine za hemikalije, hranu ili hranu za životinje transportuju se širom sveta od poljoprivrede i farmi, rudarstva i proizvodnje nafte, do primarne proizvodnje, poput mlekara, žitarica i semena, do sekundarne proizvodnje (proizvodnja krajnjih proizvoda za potrošače).

Zbog otvaranja ENFIT-a u istočnoj Evropi i predstavljanja novog potpredsednika regiona, imao sam priliku da u intervju za vlog pozovem gospodina Hans-Dietera Philipovskog koji je predsednik i inicijator ENFIT-a.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *