Svaki dan se susrećemo sa proizvodima koji na sebi nose razne oznake. Ovakve oznake mogu biti postavljene u čisto marketinške svrhe, i za nas kao kupce nemaju velikog značaja.

Međutim, postoje i one oznake koje označavaju poreklo proizvoda, specifične karakteristike sirovine, sertifikacije proizvoda i dr. U ovom vloga govorim o nekoliko oznaka sa kojima se susrećemo svaki dan.

MSC – predstavlja sklop standarda koji se bavi sa odgovornim ribolovstvom. Obnavlja se na svakih 5 godina i fokusira se na sertifikovanje lokacija koje su održivi izvori nabavke.

Triangle fish – oznaka koja se koristi u marketinške svrhe, a označava poreklo ribe.

Oznake poput GMO free ili HACCP sertifikovano predstavlja isticanje konkurentske prednosti koja nije opravdana. Ovo iz razloga jer GMO je zabranjen u Srbiji, a HACCP je zakonska obaveza svakoga ko se bavi proizvodnjom hrane.

Delfine safe label- oznaka se obično nalazi na konzervama tune. Prilikom izlova tune često se desi da ribari uhvate delfine. Kako bi to bilo sprečeno postoje jasno definisana pravila kada je u pitanju izlovljavanje tune i zaštita delfina.

HALAL oznaka – označava hranu koja je napravljena na dozvoljen način, ne sadrži krv, alkohol, meso svinjskog porekla itd. Proizvodnja koja ispunjava zahteve HALAL-a dobija mogućnost da postavi oznake HALAL standarda.

UTZ oznaka – nalazi se na onim proizvodima koji u sebi sadrže kakao ili kafu koji potiču iz održivih izvora nabavke.

Superior Taste Awards – predstavlja takmičenje koje se sprovodi svake godine i praktično omogućava da hrana visokog kvaliteta dobije oznaku da su je ocenili najbolji svetski kuvari i somelijeri.

V-Label oznaka – vegetarian / vegan label, omogućava da se lakše identifikuje proizvod na polici koji je namenjen osobama sa posebnim režimom ishrane.

Najbolje iz Srbije – oznaka koja se dodeljuje proizvodima ili uslugama koji su ocenjeni od strane kupaca iz Srbije kao najbolji.

Organska sertifikacija – često proizvodi budu označeni sa BIO i EKO, međutim to ne znači da su u pitanju organski proizvodi.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *