Trend u industriji hrane i u ishrani širom sveta je upotreba prehrambenih proizvoda na bazi biljaka. Ovaj trend dostiže svoje poslednje forme i postaje životna norma u zapadnom svetu.
Na istoku situacija je nešto drugačija zbog porasta standarda u proteklih 10 godina. U ovom slučaju fokus je na brzim proteinima koji potiču iz mesa, pa je na istoku evidentan porast u konzumaciji istog. Ipak, svesni smo porasta broja proizvoda na policama koji su na bazi biljaka i spadaju u segment zdravijeg izbora ishrane.
Sa porastom broja proizvoda i proizvođača u segmentu veganskih proizvoda javlja se i potreba za revizijom sistema bezbednosti hrane i procesa standardizacije uključujući sertifikaciju.
Danas postoji veliki broj vegan oznaka koje se mogu naći na proizvodima ukoliko proizvođači dokažu da ispunjavaju zahteve pojedinih vegan normi.
Međutim, propisane norme obuhvataju delimično aspekte sistema bezbednosti hrane. U proteklim godinama GFSI prepoznat standard BRC je objavio priručnik za sertifikaciju Globalnog standarda za proizvode na bazi biljaka čime pravi jedan vrlo važan iskorak u standardizovanom pristupu ovoj temi.
Važni aspekti bezbednosti veganskih proizvoda povezuju se sa nabavkom odgovarajućih sirovina, kontrolom unakrsne kontaminacije tokom skladištenja ili proizvodnje, procesima čišćenja, obeležavanja i identifikacije i procesom prevencije prevara sa hranom (food fraud).
U ovom vlogu razgovarao sam sa ekspertom Davidom Mc Gee koji je u industriji hrane preko 30 godina, vodeći je proveravač za BRC sertifikacionu šemu, a takođe je autor standarda za sertifikaciju veganskih proizvoda.
Dodaj komentar