Proizvođači hrane koji prvi put stavljaju proizvod na tržište najviše se fokusiraju na pronalazak prodajnog kanala koji će im omogućiti prepoznatljivost od strane kupaca. U tom trenutku proizvođači razmatraju da li će sarađivati sa maloprodavcima, da li će proizvod prodavati preko nekih web platformi i na koji način da najbrže plasiraju svoj proizvod.

Kako bi proizvod bio primećen na tržištu, proizvođači su razvili dobar izgled ambalaže i dizajn proizvoda. Ipak, u trenutku kada se donese odluka da se krene sa ozbiljnom proizvodnjom upakovanog proizvoda koji će se ponuditi velikom broju konzumenata, proizvođač mora imati na umu da postoje zahtevi koje mora ispuniti.

Zahtevi zakonske regulative, standarda za bezbednost hrane, specifični za maloprodajne lance moraju biti ispunjeni pre nego što se proizvod plasira na tržište. U suprotnom proizvođač rizikuje gubitak novca, što mu u trenutku razvoja firme nije potrebno.


Ukoliko je cilj plasiranje proizvoda na tržište Srbije, prva stvar je poštovanje zakonske regulative, na prvom mestu Zakona o bezbednosti hrane. Taj isti zakon navodi obavezu implementacije HACCP sistema za svakog proizvođača hrane. Sa implementacijom HACCP-a dolaze i druge obaveze koje su usko vezane za nabavku sirovina, upravljanje proizvodom tokom proizvodnje, kontrole u toku proizvodnje, angažovanje eksternih službi po pitanju laboratorijskih uzrokovanja proizvoda itd.

Druga važna zakonska regulativa je Pravilnik o deklarisanju proizvoda koja opisuje pravila u vezi deklarisanja proizvoda. Upravo u tom trenutku, usaglašavanja deklaracije sa pravilnikom, dolazi do toga da ambalaža proizvoda mora da se menja, a to dalje vuče sa sobom mnogo troškova.

Druga regulativa mora biti takođe pregledana, a ona se odnosi na grupu proizvoda koju proizvođač proizvodi. Stvari se menjaju i onog trenutka, ukoliko postoji odluka za izvoz proizvoda na neka inostrana tržišta, jer tada mora biti ispunjena i zakonska regulativa tih tržišta.

U ovom vlogu govorio sam o svim tim zahtevima koje jedan novi proizvođač mora da ispuni kako bi stavio proizvod na tržište i kako ne bi imao dodatnih troškova.

Dodaj komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *